top of page

Activitate I2DS2

ADIO MIG-21. ROMÂNIA INTRĂ ÎN O NOUĂ ERĂ Gen Ștefan Dănilă la ObiectivEuroAtlantic cu Tudor Curtifan

12.05.2023

Generalul (r.) Ștefan Dănilă, membru fondator I2DS2, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan, Defense Romania.

Generalul (r.) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General și fost pilot de MiG-21 și MiG-21 LanceR, discută despre ce înseamnă să zbori un astfel de avion și ce reprezintă momentul retragerii lor pentru aviația militară a României. Ce se va întâmpla cu avioanele MiG-21 LanceR retrase și cu piloții acestora, dar mai ales cu tehnicienii de la sol despre care puțină spre deloc lume vorbește sunt și ele subiecte abordate.

Dezbaterea I2DS2 „Războiul din Ucraina. Stadiu. Scenarii de evoluție. Implicații pentru România și NATO

05.10.2022

I2DS2 a organizat în data de 5 octombrie un eveniment special dedicat analizării stadiului și evoluțiilor Războiului din Ucraina, care a beneficiat de participarea unor reputați experți din domeniile securității și apărării. Invitații speciali, Cristian Eremia și Laurențiu Sfinteș, au oferit perspective documentate și oneste asupra celui mai dramatic eveniment de securitate globală de după cel de-al Doilea Război Mondial. Dezbaterea a oferit un bun prilej pentru consolidarea comunității I2DS2 și dezvoltarea dialogului profesional și comunicării dintre specialiști și publicul interesat de problematicile de securitate națională, regională și internațională.

I2DS2 organizează împreună cu Gândirea Militară Românească / Statul Major al Apărării conferința de deschidere a Expoziției de tehnică militară și aerospațială BSDA 2022

17.05.2022

I2DS2, alături de Gândirea Militară Românească/Statul Major al Apărării, este co-organizator al conferinței de deschidere a celei de-a opta ediții a celei mai mari expoziții de tehnică militară și aerospațială din regiunea Mării Negre - BSDA care va avea loc în data e 17 mai 2022 la București.

Tema conferinței este Parteneriatul strategic dintre industria națională de apărare și sistemul național de securitate și apărare - garanția stabilității și rezilienței naționale, regionale și euro-atlantice.

La eveniment vor participa primul-ministru al guvernului României,
Nicolae-Ionel Ciucă, membri ai guvernului, reprezentanți de nivel înalt din Ministerul Apărării Naționale, ai mediului de afaceri din țară și străinătate, ai misiunilor diplomatice acreditați la București și alte personalități din domeniul securității, apărării și intelligence-ului.

I2DS2 partener al Conferinței științifice internaționale anuale, organizată de Revista „Gândirea militară românească” 11-13.11.2021

Panel plenar ”Intelligence acționabil în dinamica provocărilor geopolitice transformaționale de la Marea Neagră”, 12.11.2021

La acest panel au participat reprezentanți ai serviciilor române de informații civile și militare, precum și din mediul politic, academic și non-guvernamental, I2DS2 fiind reprezentat de vice-președintele Asociației, Glmr (r) Cristian Eremia. Dezbaterile au fost un bun prilej pentru clarificarea unor concepte și relevarea unor caracteristici concrete ale operațiilor de intelligence ale unor state ostile NATO și UE și modul posibil de afectare a securității transatlantice sub impactul numeroaselor provocări de securitate cu care ne confruntăm în prezent.

Reprezentantul I2DS2 a prezentat rezultate ale unor investigații ale Asociației privind  unele tendințe în operațiile serviciilor de intelligence în plan regional sau global. O primă tendință la care s-au aliniat mai multe servicii de informații din statele Regiunii Extinse a Mării Negre (REMN) este aceea de a crește eforturile de asimilare a tehnologiilor avansate, emergente disruptive/perturbatoare, respectiv pentru inovarea și implementarea  de soluții integrate de intelligence pentru operațiile actuale și de viitor. Toate acestea reprezintă reale provocări pentru serviciile de informații și securitate de pretutindeni. În REMN sunt vizibile acțiunile Rusiei și Turciei în aceste direcții. Au fost abordate cu prioritate tehnologiile avansate sau critice de culegere și procesare a informațiilor externe în domeniile SIGINT, COMINT, IMINT, GEOINT și desigur OSINT. 

O altă tendință certă este aceea de folosire a tehnologiilor fără pilot, în special a sistemelor aeriene sau navale fără pilot, de către unele state din REMN pentru misiuni de ISR și ISTAR. Se remarcă aici nu numai GRU și FSB din Rusia - care folosesc la scară largă astfel de drone, dar și performanțele convingătoare atinse de Turcia. Au fost constant asimilate tehnologiile care să asigure superioritate și competitivitate în Spațiul Cibernetic. A fost detaliat cazul serviciilor ruse de informații, care devin din ce în ce mai agresive, inclusiv în operațiile de intelligence clasic.

A fost argumentată concluzia că, în războaiele din viitor, neregulate, hibride, totale sau de nouă generație, transformarea digitală, analiza predictivă și asistarea proceselor decizionale, învățarea automată și inteligența artificială vor schimba jocurile (”game changer”). Va conta extrem de mult și viteza de asimilare a noilor tehnologii de către serviciile de informații și celelalte structuri de forță ale statelor. Schimbările și tendințele de creștere a intensității și agresivității operațiilor serviciilor ruse se realizează în contextul războiului de nouă generație pe care Rusia l-a lansat împotriva Occidentului. Ca atare, a bloca acțiunile serviciilor de informații ale Moscovei ar fi practic primul pas către o descurajare cu succes.

I2DS2 organizează Panelul ”Geostrategy Cyberscaling” în cadrul Maratonului Securității Cibernetice la Marea Neagră, conferința online susținută anual de Universitatea Maritimă din Constanța

26.06.2021

În data de 28.06.2021, 10.00-12.00, I2DS2 va organiza, împreună cu Asociația Română pentru Educație și Cultură de Securitate - ARECS, Panelul ”Geostrategy Cyberscaling” în cadrul Maratonului Securității Cibernetice la Marea Neagră, conferința online susținută anual de Universitatea Maritimă din Constanța.

Panelul va fi moderat de Niculae Iancu, președintele I2DS2 și va beneficia de participarea extraordinară a Gl.(r) Ștefan Dănilă, fost șef al SMAp și membru al CD al I2DS2, dr, Claudiu Lucaci, strateg și lector SNSPA, Dl. Gabriel Mazilu, strateg și fost locțiitor al șefului Centrului Național Cyberint și Gl.bg.(r) Mihai Liviu Dănilă, vicepreședintele ARECS și expert TAIEX.

În cadrul panelului vor fi abordate schimbările geopolitice globale, impactul noilor tehnologii asupra lumii de astăzi, securitatea cibernetică pe agenda organizațiilor internaționale politice, de securitate și apărare, comunicare strategică vs fake news și propagandă în spațiul cibernetic.

Mai multe detalii pe site-ul web al conferinței https://conference.blackseacybersecurity.net/2021/.

I2DS2 a participat la Conferința „Perspective și direcții noi pentru Alianța Nord-Atlantică în perioada post-pandemică” organizată de ISPAIM

04.03.2021

Mai mulți membri ai I2DS2 au participat în data de 04 martie la Conferința „Perspective și direcții noi pentru Alianța Nord-Atlantică în perioada post-pandemică”, organizată de Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară (ISPAIM) din cadrul MApN.

Aspectele abordate în cadrul discuțiilor au vizat problematici de actualitate și preocupări legate de provocările la adresa Alianței Nord-Atlantice, imperative și realități strategice. Au fost discutate și noile coordonate impuse de criza post-coronavirus în contextul dezbaterilor care urmează la nivelul NATO, cu referire la summit-ul din acest an, Agenda 2030 și noul concept strategic.”

Dezbaterea a fost un bun prilej pentru clarificarea unor concepte și relevarea unor direcții pentru securitatea transatlantică, sub impactul numeroaselor provocări de securitate cu care ne confruntăm în prezent.

Niculae Iancu și Ștefan Dănilă au deschis InnovX - BCR Day în cadrul panelului Macrotrends in Geopolitics

15.12.2020

Niculae Iancu și Ștefan Dănilă, președintele și vice-președintele I2DS2, au oferit o perspectivă geopolitică și de securitate asupra anului 2021 în cadrul primului panel al InnovX - BCR Day. Panelul a fost moderat dinamic de Ionuț Stanimir, Director Marketing & Communication la BCR și Co-Founder BCR - InnovX. 

Au fost relevate macro-trenduri globale precum: suprapunerea dintre multilateralism și multipolarism, presiunea crescândă asupra normelor și valorilor occidentale care au modelat sistemul internațional în ultimele trei decenii, creșterea complexității amenințărilor și provocărilor de securitate și mutația centrului de greutate al cercetărilor disruptive cu potențial de aplicații duale din zona militară către cea civilă.

O notă aparte a revenit securității cibernetice, dar și provocărilor etice și morale ale investițiilor în tehnologiile de inteligență artificială, realitate augmentată sau mașini autonome.  

I2DS2 partener al Conferinței științifice internaționale “COORDONATE ALE STRATEGIEI MILITARE, ÎN CONDIȚIILE UNEI ABORDĂRI SINERGICE A REZILIENȚEI ÎN DOMENIUL SECURITĂȚII”, organizată de Revista „Gândirea militară românească”

10.11.2020

Asociația „Servicii Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence” (I2DS2) este partener al Conferinței științifice internaționale “COORDONATE ALE STRATEGIEI MILITARE, ÎN CONDIȚIILE UNEI ABORDĂRI SINERGICE A REZILIENȚEI ÎN DOMENIUL SECURITĂȚII”, organizată de Revista „Gândirea militară românească” a Statului Major al Apărării, în perioada 12-14 noiembrie 2020.

Conferința reprezintă un prilej remarcabil pentru dezbaterea unor teme fierbinți de pe agenda de securitate națională și internațională. Organizată pe trei secțiuni, conferința va beneficia de prezența unor vorbitori de marcă din domeniile securității și apărării, care vor discuta asupra transformărilor mediului de securitate internațională, rezilienței securității naționale, războiului informațional și rolului comunicării strategice în apărarea națională, managementului resurselor de apărare și multor alte teme de mare interes în actuala lume a contradicțiilor geopolitice și geostrategice.

Reprezentanții I2DS2 vor participa în cadrul mai multor paneluri pentru a contribui la consolidarea unor idei de forță ca fundament al unor soluții inteligente și acționabile pentru principalele probleme cu care se confruntă astăzi ecosistemul național de securitate și apărare.

Detalii pe site-ul de internet al conferinței: http://gmr.mapn.ro/pages/view/146

Participarea Dr. Mircea Constantin Scheau, expert securitate cibernetică I2DS2, la Workshop-ul online, organizat de Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu: „Digitalizarea și piața forței de muncă”

12.09.2020

Dr. Mircea Constantin Scheau, expert securitate cibernetică I2DS2, va participa cu prezentarea „Rolul educației în fața provocărilor cibernetice” la Workshop-ul online, organizat de Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu: „Digitalizarea și piața forței de muncă”, în data de 18.09.2020.

I2DS2 promovează, susține, dezvoltă și diseminează orientări, analize, politici și strategii; organizează forme adecvate de cultură și educație; precum și activități care privesc cercetarea și inovarea în domeniile securitate, apărare și intelligence.

Participarea I2DS2 în calitate de partener la Conferința "BUILDING THE MARITIME CYBERSECURITY WORLD IN THE NEXT DECADE" organizată de Universitatea Maritimă din Constanța

22.06.2020

I2DS2 a participat la Sesiunea a doua a Conferinței "BUILDING THE MARITIME CYBERSECURITY WORLD IN THE NEXT DECADE" organizată de Universitatea Maritimă din Constanța. Niculae Iancu, președintele I2DS2 a asigurat co-moderarea panelului, alături de Liviu Mihai Dănilă, vice-președintele ARECS.

În cadrul panelului intitulat "EXPLORING UNPREDICTABILITY AND EMBRACING UNCERTAINTY IN THE MARITIME CYBERSECURITY AT THE BLACK SEA" au susținut prezentări dl. Dragoș Preda, secretar de stat pentru Comunicații și Tehnologia Informației, prof. Marian Zulean din cadrul Universității din București, dl. Ion Iftimie, NATO Defense College in Rome, dl. Silviu Neghină, Sigfox, dl. Ioan-Alexandru Drăgan, Trencadis, dl. Mircea Scheau, I2DS2 și prof. Gabriel Raicu, prorector Universitatea Maritimă Constanța.

Participarea la consultarea organizată de Ministerul Apărării Naționale cu privire la Analiza Strategică a Apărării 

30.03.2020

În perioada ianuarie-martie, I2DS2 a participat la procesul de consultare extinsă organizat de Ministerul Apărării Naționale în contextul elaborării Analizei Strategice a Apărării, document fundamental de politică publică de apărare. 

În acord cu tematicile supuse dezbaterii, I2DS2 a contribuit cu trei rapoarte de analiză a căror concluzii au fost prezentate de președintele Asociației, Niculae Iancu.

Prognoza mediului de securitate din perspectiva anului 2040 oferă o reprezentare și interpretare a naturii și distribuției amenințărilor la adresa securității naționale a României care ar trebui gestionate în planul apărării naționale la orizontul anului 2040.

Influența tehnologiilor emergente și disruptive asupra organizării și întrebuințării forțelor armate propune definiții pentru noțiunile care se regăsesc în mod constant în dezbaterile asupra impactului noilor tehnologii asupra apărării și oferă estimări și prognoze cu privire la impactul tehnologiilor emergente și disruptive asupra organizării și întrebuințării forțelor armate.

Scenariile alternative în planificarea strategică a apărării oferă un set de scenarii alternative de planificare, acele evenimente foarte puțin probabile, greu de anticipat, dar cu impact semnificativ, pentru care, de regulă, cauzele sunt stabilite și descrise post factum.

I2DS2 va continua să se implice activ în sprijinirea realizării Analizei Strategice a Apărării și a proceselor subsecvente.

Masă rotundă pe tema evoluției mediului de securitate și consecințe asupra politicii de apărare a României

21.01.2020

I2DS2 a participat marți, 21 ianuarie 2020, la Masa rotundă „Coordonate ale mediului actual de securitate și consecințe asupra politicii de apărare a României. Fundamentarea documentelor strategice prin analiza strategică a apărării” organizată de Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară din cadrul MApN. Întâlnirea a avut loc în contextul elaborării Analizei Strategice a Apărării, demers extrem de important pentru asigurarea coerenței procesului de planificare a apărării naționale într-un mediu internațional de securitate din ce în ce mai impredictibil și complex.

Conform comunicatului MApN, „la activitate au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Ministerului Afacerilor Externe, mediului academic, societății civile, industriei naționale de apărare și ai Ministerului Apărării Naționale”.

Vicepreședintele I2DS2, gl.(r) Ștefan Dănilă, a moderat panelul Fundamentarea strategiilor de apărare. Analiza strategică a apărării.” și a formulat concluziile evenimentului.

I2DS2 va continua să se implice activ în sprijinirea realizării Analizei Strategice a Apărării și a proceselor subsecvente.

“Analiza Strategică a Apărării 2020” – reuniune de lucru

17.01.2020

I2DS2 a participat vineri, 17 ianuarie 2020, la prima reuniune de lucru, organizată de Statul Major al Apărării cu grupurile de reflecție, dedicată consultărilor și contribuțiilor la procesul de “Analiză Strategică a Apărării 2020”. Conform comunicatului Ministerul Apărării Naționale, la activitate au participat militari, reprezentanți din cadrul societății civile, mediului academic românesc și a think-tank-urilor de specialitate: Institutul ASPEN, Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, New Strategy Center, German Marshall Fund, Asociația „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence”, Monitorul Apărării și Securității, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, precum și din Universitatea Națională de Apărare.

Dezbatere deschisă pe tema apărării europene

12.12.2019

Asociația „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence” a organizat în data de 12 decembrie 2019 o dezbatere deschisă pe tema „Apărarea europeană. Concept abstract sau obiectiv pragmatic pentru securitatea națională a României ?” (Detalii aici ...) La dezbatere au participat foști decidenți de nivel înalt și specialiști ai domeniilor securității și apărării, alături de reprezentanți ai mediului de faceri, comunității academice și de cercetare. Introducerea tematicii și moderarea discuțiilor au fost asigurate de Niculae Iancu, președintele I2DS2. Cristian Eremia și George Tibil, membri I2DS2, au oferit o perspectivă asupra evoluției, stadiului și perspectivelor de dezvoltare ale securității și apărării europene. Au fost detaliate teme precum: CFSP și EEAS;  CSDP - viziune, istoric, evoluție; inițiativele europene din domeniul apărării - PESCO și EDF, alături de mecanismele CDP și CARD; mobilitatea militară și grupurile de luptă UE. Împreună cu audiența au fost explorate scenarii alternative de apărare europeană în actualul context internațional de securitate. Întrebarea dominantă a fost: „Care ar fi deciziile inteligente pe care țara noastră ar putea să le asume în contextul aparent dihotomic conferit de determinarea Bruxellesului pentru accelerarea integrării apărării europene, respectiv accentuarea divergențelor de viziune cu privire la viitorul securității transatlantice?”

Participanții au exprimat în mod argumentat opinii extrem de diverse, cu note de euro-scepticism, „euro-realism” sau optimism moderat.

O concluzie de fond ar putea fi că „UE (Europa) nu este pregătită să se apere singură, NATO continuă să reprezinte cea mai solidă garanție că Europa poate face față provocările de securitate prezente și viitoare, însă participarea la dezvoltările spațiului comun al apărării UE reprezintă o prioritate, care trebuie abordată cu înțelepciune”.

NATO leaders gathered in London this morning to reaffirm their commitment to strengthen the Alliance in a strategic context of ”distinct threats and challenges emanating from all strategic directions.”

You could find the key points of the London Declaration in our Strategic brief.

Coperta Strategic Brief London 2019.jpg

Dezbatere deschisă pe tema patriotismului cu tineri antreprenori români

29.10.2019

Asociația „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence” a organizat în data de 29.10.2019 o dezbatere deschisă pe tema conceptului de patriotism cu tineri antreprenori români. Dezbaterea a fost moderată de Niculae Iancu, președintele I2DS2, în timp ce discussant a fost Ciprian Păltineanu. Vorbitori: Daniel Dumitrescu, Bogdan Ștefan și Alex GligaLa dezbatere au participat foști decidenți de nivel înalt și specialiști ai domeniilor securității și apărării, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri și membri I2DS2. 

Subiectele centrale ale dezbaterii au fost: patriotismul și naționalismul - particularități și convergențe, patriotismul în epoca globalizării, patriotismul -afacerile - statul.

Participare la „Startup Grind Bucharest Innovation & Finance in Dual Use Technologies”

17.10.2019

Niculae Iancu, președintele I2DS2, a participat în data de 17 octombrie la o dezbatere asupra provocărilor și oportunităților conferite de tehnologiile duale mediului de afaceri și cercetării românești.

Invitatul special al serii a fost James Harris, Vice President at PFP Cybersecurity, care a explicat cât de important este parteneriatul public-privat în dezvoltarea  tehnologiilor cu dublă utilizare. Sănătatea unui ecosistem național de tehnologii duale asigură performanță și competitivitate într-o lume din ce în ce mai afectată de impactul noilor tehnologii.

Moderatorul dezbaterii a fost Daniel Dumitrescu, startupgrind bucharest, InnovX BCR.

Participare la Simpozionul național „Securitate organizațională. Provocări și perspective”

10.10.2019

I2DS2 a participat, în data de 10 octombrie, la Deva, la Simpozionul național „Securitate organizațională. Provocări și perspective”.

La eveniment au participat peste 100 de reprezentanți ai autorităților locale și ai instituțiilor de justiție, apărare, ordine publică și securitate națională, precum și din cadrul ONG-urilor interesate de temele de referință, din Hunedoara și din regiune.

Tema centrală a dezbaterilor a fost protecția informațiilor clasificate și modalitatea în care securitatea organizațională și securitatea națională sunt influențate de capacitatea acestora de gestionare a informațiilor clasificate.

Participare la Conferința „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”

03.10.2019

Membri ai Asociației „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence” au participat în data de 03.10.2019 la Conferința „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare” organizată de Monitorul Apărării și Securității, proiect dezvoltat cu participarea I2DS2/TID Group.

Niculae Iancu a moderat primul panel „Interesele naționale fundamentale și Amenințările la adresa securității naționale (de la percepție la raționalitate)”, George Tibil a moderat panelul 3 „Securitatea națională a României în context internațional - Există modele ideale de securitate națională?”, iar Ștefan Dănilă a fost invitat special în cadrul panelului 2 „Capacitatea României de a asigura securitatea națională a statului și cetățenilor săi” și a formulat concluziile conferinței la final, alături de organizatorul întregului eveniment, Adrian Sârbu, Mediafax.

Participare la masa rotundă „digitizare, securizare, viziune integrată”

30.09.2019

Asociația „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence” a participat în data de 30.09.2019 la masa rotundă „digitizare, securizare, viziune integrată” organizată de Clusterul INOMAR, Universitatea Maritimă din Constanța și Constanța Port Business Association. La dezbatere au participat reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniul managementului portuar, instituțiilor de securitate națională și aplicare a legii din Constanța, mediului de afaceri, precum și ai unor asociații și furnizori de servicii și soluții de securitate.

Cu acest prilej, a fost prezentată concepția proiectului PCY INFRANET care vizează crearea unui spațiu virtual comun și oferă o gamă extinsă de servicii cibernetice tuturor actorilor din sectorul maritim-portuar.

UMC 300919 2.jpg

Dezbatere deschisă pe tema conceptului de securitate națională

24.09.2019

Asociația „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence” a organizat în data de 24.09.2019 o dezbatere deschisă pe tema conceptului de securitate națională. La dezbatere au participat foști decidenți de nivel înalt și specialiști ai domeniilor securității și apărării, alături de reprezentanți ai comunității academice și de cercetare, mediului de afaceri și promotori ai gândirii strategice și prospective. Temele centrale ale dezbaterii au fost: conceptul de securitate națională între abstractizare și banalizare, soluții sistemice pentru asigurarea securității naționale, locul și rolul statului și cetățeanului în cadrul ecosistemului de securitate națională, influența contextului internațional de securitate asupra securității naționale.

Discuțiile au fost moderate de Niculae Iancu, președintele I2DS2, iar temele au fost substanțiate de Ștefan Dănilă, vice-președintele I2DS2.

bottom of page