Activitate I2DS2

Participarea Dr. Mircea Constantin Scheau, expert securitate cibernetică I2DS2, la Workshop-ul online, organizat de Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu: „Digitalizarea și piața forței de muncă”

12.09.2020

Dr. Mircea Constantin Scheau, expert securitate cibernetică I2DS2, va participa cu prezentarea „Rolul educației în fața provocărilor cibernetice” la Workshop-ul online, organizat de Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu: „Digitalizarea și piața forței de muncă”, în data de 18.09.2020.

I2DS2 promovează, susține, dezvoltă și diseminează orientări, analize, politici și strategii; organizează forme adecvate de cultură și educație; precum și activități care privesc cercetarea și inovarea în domeniile securitate, apărare și intelligence.

Participarea I2DS2 în calitate de partener la Conferința "BUILDING THE MARITIME CYBERSECURITY WORLD IN THE NEXT DECADE" organizată de Universitatea Maritimă din Constanța

22.06.2020

I2DS2 a participat la Sesiunea a doua a Conferinței "BUILDING THE MARITIME CYBERSECURITY WORLD IN THE NEXT DECADE" organizată de Universitatea Maritimă din Constanța. Niculae Iancu, președintele I2DS2 a asigurat co-moderarea panelului, alături de Liviu Mihai Dănilă, vice-președintele ARECS.

În cadrul panelului intitulat "EXPLORING UNPREDICTABILITY AND EMBRACING UNCERTAINTY IN THE MARITIME CYBERSECURITY AT THE BLACK SEA" au susținut prezentări dl. Dragoș Preda, secretar de stat pentru Comunicații și Tehnologia Informației, prof. Marian Zulean din cadrul Universității din București, dl. Ion Iftimie, NATO Defense College in Rome, dl. Silviu Neghină, Sigfox, dl. Ioan-Alexandru Drăgan, Trencadis, dl. Mircea Scheau, I2DS2 și prof. Gabriel Raicu, prorector Universitatea Maritimă Constanța.

Participarea la consultarea organizată de Ministerul Apărării Naționale cu privire la Analiza Strategică a Apărării 

30.03.2020

În perioada ianuarie-martie, I2DS2 a participat la procesul de consultare extinsă organizat de Ministerul Apărării Naționale în contextul elaborării Analizei Strategice a Apărării, document fundamental de politică publică de apărare. 

În acord cu tematicile supuse dezbaterii, I2DS2 a contribuit cu trei rapoarte de analiză a căror concluzii au fost prezentate de președintele Asociației, Niculae Iancu.

Prognoza mediului de securitate din perspectiva anului 2040 oferă o reprezentare și interpretare a naturii și distribuției amenințărilor la adresa securității naționale a României care ar trebui gestionate în planul apărării naționale la orizontul anului 2040.

Influența tehnologiilor emergente și disruptive asupra organizării și întrebuințării forțelor armate propune definiții pentru noțiunile care se regăsesc în mod constant în dezbaterile asupra impactului noilor tehnologii asupra apărării și oferă estimări și prognoze cu privire la impactul tehnologiilor emergente și disruptive asupra organizării și întrebuințării forțelor armate.

Scenariile alternative în planificarea strategică a apărării oferă un set de scenarii alternative de planificare, acele evenimente foarte puțin probabile, greu de anticipat, dar cu impact semnificativ, pentru care, de regulă, cauzele sunt stabilite și descrise post factum.

I2DS2 va continua să se implice activ în sprijinirea realizării Analizei Strategice a Apărării și a proceselor subsecvente.

Masă rotundă pe tema evoluției mediului de securitate și consecințe asupra politicii de apărare a României

21.01.2020

I2DS2 a participat marți, 21 ianuarie 2020, la Masa rotundă „Coordonate ale mediului actual de securitate și consecințe asupra politicii de apărare a României. Fundamentarea documentelor strategice prin analiza strategică a apărării” organizată de Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară din cadrul MApN. Întâlnirea a avut loc în contextul elaborării Analizei Strategice a Apărării, demers extrem de important pentru asigurarea coerenței procesului de planificare a apărării naționale într-un mediu internațional de securitate din ce în ce mai impredictibil și complex.

Conform comunicatului MApN, „la activitate au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Ministerului Afacerilor Externe, mediului academic, societății civile, industriei naționale de apărare și ai Ministerului Apărării Naționale”.

Vicepreședintele I2DS2, gl.(r) Ștefan Dănilă, a moderat panelul Fundamentarea strategiilor de apărare. Analiza strategică a apărării.” și a formulat concluziile evenimentului.

I2DS2 va continua să se implice activ în sprijinirea realizării Analizei Strategice a Apărării și a proceselor subsecvente.

“Analiza Strategică a Apărării 2020” – reuniune de lucru

17.01.2020

I2DS2 a participat vineri, 17 ianuarie 2020, la prima reuniune de lucru, organizată de Statul Major al Apărării cu grupurile de reflecție, dedicată consultărilor și contribuțiilor la procesul de “Analiză Strategică a Apărării 2020”. Conform comunicatului Ministerul Apărării Naționale, la activitate au participat militari, reprezentanți din cadrul societății civile, mediului academic românesc și a think-tank-urilor de specialitate: Institutul ASPEN, Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, New Strategy Center, German Marshall Fund, Asociația „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence”, Monitorul Apărării și Securității, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, precum și din Universitatea Națională de Apărare.

Dezbatere deschisă pe tema apărării europene

12.12.2019

Asociația „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence” a organizat în data de 12 decembrie 2019 o dezbatere deschisă pe tema „Apărarea europeană. Concept abstract sau obiectiv pragmatic pentru securitatea națională a României ?” (Detalii aici ...) La dezbatere au participat foști decidenți de nivel înalt și specialiști ai domeniilor securității și apărării, alături de reprezentanți ai mediului de faceri, comunității academice și de cercetare. Introducerea tematicii și moderarea discuțiilor au fost asigurate de Niculae Iancu, președintele I2DS2. Cristian Eremia și George Tibil, membri I2DS2, au oferit o perspectivă asupra evoluției, stadiului și perspectivelor de dezvoltare ale securității și apărării europene. Au fost detaliate teme precum: CFSP și EEAS;  CSDP - viziune, istoric, evoluție; inițiativele europene din domeniul apărării - PESCO și EDF, alături de mecanismele CDP și CARD; mobilitatea militară și grupurile de luptă UE. Împreună cu audiența au fost explorate scenarii alternative de apărare europeană în actualul context internațional de securitate. Întrebarea dominantă a fost: „Care ar fi deciziile inteligente pe care țara noastră ar putea să le asume în contextul aparent dihotomic conferit de determinarea Bruxellesului pentru accelerarea integrării apărării europene, respectiv accentuarea divergențelor de viziune cu privire la viitorul securității transatlantice?”

Participanții au exprimat în mod argumentat opinii extrem de diverse, cu note de euro-scepticism, „euro-realism” sau optimism moderat.

O concluzie de fond ar putea fi că „UE (Europa) nu este pregătită să se apere singură, NATO continuă să reprezinte cea mai solidă garanție că Europa poate face față provocările de securitate prezente și viitoare, însă participarea la dezvoltările spațiului comun al apărării UE reprezintă o prioritate, care trebuie abordată cu înțelepciune”.

NATO leaders gathered in London this morning to reaffirm their commitment to strengthen the Alliance in a strategic context of ”distinct threats and challenges emanating from all strategic directions.”

You could find the key points of the London Declaration in our Strategic brief.

Coperta Strategic Brief London 2019.jpg

Dezbatere deschisă pe tema patriotismului cu tineri antreprenori români

29.10.2019

Asociația „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence” a organizat în data de 29.10.2019 o dezbatere deschisă pe tema conceptului de patriotism cu tineri antreprenori români. Dezbaterea a fost moderată de Niculae Iancu, președintele I2DS2, în timp ce discussant a fost Ciprian Păltineanu. Vorbitori: Daniel Dumitrescu, Bogdan Ștefan și Alex GligaLa dezbatere au participat foști decidenți de nivel înalt și specialiști ai domeniilor securității și apărării, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri și membri I2DS2. 

Subiectele centrale ale dezbaterii au fost: patriotismul și naționalismul - particularități și convergențe, patriotismul în epoca globalizării, patriotismul -afacerile - statul.

Participare la „Startup Grind Bucharest Innovation & Finance in Dual Use Technologies”

17.10.2019

Niculae Iancu, președintele I2DS2, a participat în data de 17 octombrie la o dezbatere asupra provocărilor și oportunităților conferite de tehnologiile duale mediului de afaceri și cercetării românești.

Invitatul special al serii a fost James Harris, Vice President at PFP Cybersecurity, care a explicat cât de important este parteneriatul public-privat în dezvoltarea  tehnologiilor cu dublă utilizare. Sănătatea unui ecosistem național de tehnologii duale asigură performanță și competitivitate într-o lume din ce în ce mai afectată de impactul noilor tehnologii.

Moderatorul dezbaterii a fost Daniel Dumitrescu, startupgrind bucharest, InnovX BCR.

Participare la Simpozionul național „Securitate organizațională. Provocări și perspective”

10.10.2019

I2DS2 a participat, în data de 10 octombrie, la Deva, la Simpozionul național „Securitate organizațională. Provocări și perspective”.

La eveniment au participat peste 100 de reprezentanți ai autorităților locale și ai instituțiilor de justiție, apărare, ordine publică și securitate națională, precum și din cadrul ONG-urilor interesate de temele de referință, din Hunedoara și din regiune.

Tema centrală a dezbaterilor a fost protecția informațiilor clasificate și modalitatea în care securitatea organizațională și securitatea națională sunt influențate de capacitatea acestora de gestionare a informațiilor clasificate.

Participare la Conferința „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”

03.10.2019

Membri ai Asociației „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence” au participat în data de 03.10.2019 la Conferința „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare” organizată de Monitorul Apărării și Securității, proiect dezvoltat cu participarea I2DS2/TID Group.

Niculae Iancu a moderat primul panel „Interesele naționale fundamentale și Amenințările la adresa securității naționale (de la percepție la raționalitate)”, George Tibil a moderat panelul 3 „Securitatea națională a României în context internațional - Există modele ideale de securitate națională?”, iar Ștefan Dănilă a fost invitat special în cadrul panelului 2 „Capacitatea României de a asigura securitatea națională a statului și cetățenilor săi” și a formulat concluziile conferinței la final, alături de organizatorul întregului eveniment, Adrian Sârbu, Mediafax.

Participare la masa rotundă „digitizare, securizare, viziune integrată”

30.09.2019

Asociația „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence” a participat în data de 30.09.2019 la masa rotundă „digitizare, securizare, viziune integrată” organizată de Clusterul INOMAR, Universitatea Maritimă din Constanța și Constanța Port Business Association. La dezbatere au participat reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniul managementului portuar, instituțiilor de securitate națională și aplicare a legii din Constanța, mediului de afaceri, precum și ai unor asociații și furnizori de servicii și soluții de securitate.

Cu acest prilej, a fost prezentată concepția proiectului PCY INFRANET care vizează crearea unui spațiu virtual comun și oferă o gamă extinsă de servicii cibernetice tuturor actorilor din sectorul maritim-portuar.

Dezbatere deschisă pe tema conceptului de securitate națională

24.09.2019

Asociația „Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence” a organizat în data de 24.09.2019 o dezbatere deschisă pe tema conceptului de securitate națională. La dezbatere au participat foști decidenți de nivel înalt și specialiști ai domeniilor securității și apărării, alături de reprezentanți ai comunității academice și de cercetare, mediului de afaceri și promotori ai gândirii strategice și prospective. Temele centrale ale dezbaterii au fost: conceptul de securitate națională între abstractizare și banalizare, soluții sistemice pentru asigurarea securității naționale, locul și rolul statului și cetățeanului în cadrul ecosistemului de securitate națională, influența contextului internațional de securitate asupra securității naționale.

Discuțiile au fost moderate de Niculae Iancu, președintele I2DS2, iar temele au fost substanțiate de Ștefan Dănilă, vice-președintele I2DS2.

1/5

©2019 by Soluții Integrate de Securitate, Apărare și Intelligence. Proudly created with Wix.com