top of page
Afis apararea europeana 21.11.19 2N.jpg

Contextul strategic actual extrem de complex (Rusia, China, SUA, Brexit, Turcia, valul de populism È™i euroscepticism) au reactivat discuÈ›iile despre capacitatea UE de a-È™i defini È™i promova interesele strategice în arena internaÈ›ională. În acest sens, pentru prima dată în evoluÈ›ia de peste È™ase decenii a proiectului european, apărarea a fost asumată ca o prioritate de Comisia Juncker, prin adoptarea È™i implementarea Pachetului de iniÈ›iative specifice cu cele 3 componente importante – PESCO, EDF È™i CARD. ProiecÈ›ia pentru viitorul Cadru financiar multianual 2021 – 2027, cu alocaÈ›ii prevăzute de peste 35 miliarde euro pentru domenii conexe apărării, confirmă această tendință È™i ne putem aÈ™tepta ca apărarea să intre progresiv în zona politicilor comunitare, transformând Comisia într-un actor major în această zonă, alături de Consiliu È™i statele membre.

Totodată, în interiorul spaÈ›iului UE au fost lansate mai multe teme de dezbatere strategică È™i iniÈ›iative legate de securitatea È™i apărarea comună, în afara cadrului instituÈ›ional UE, cu potenÈ›ial de divizare a solidității blocului comunitar, aÈ™a cum sunt mult discutata idee a viitoarei Armate Europene sau mult mai pragmatica IniÈ›iativă de IntervenÈ›ie Europeană, promovate de FranÈ›a.

​

I2DS2 organizează o dezbatere pe aceste subiecte esenÈ›iale pentru viitorul politicilor de securitate È™i apărare ale României în data de 12 decembrie, plecând de la următoarele teme:

​

  • Capacitatea UE de a face față unei competiÈ›ii strategice la nivel global tot mai dură È™i È™ansele realizării unei autonomii strategice autentice. Ce argumente oferă noile iniÈ›iative din domeniul apărării (în principal PESCO È™i EDF) în această direcÈ›ie È™i care sunt premisele de asigurare a continuității abordării Comisiei Juncker în viitor.

​​

  • RelaÈ›iile transatlantice, parteneriatul UE–NATO È™i provocarea temei cu privire la „viitoarea armată europeană”, aÈ™a cum este gândită de principalii promotori (Paris, Berlin). Care este spaÈ›iul de comunalitate È™i diferenÈ›a specifică între „viitoarea armată europeană” È™i „Uniunea apărării / European Defence Union” È™i care sunt provocările principale în calea realizării unui Parteneriat strategic autentic È™i eficient intre UE si NATO? Putem previziona momentul în care UE îÈ™i va asuma responsabilități concrete în domeniul apărării teritoriale a statelor membre (în prezent în portofoliul exclusiv al NATO) sau obiectivele apărării europene vor rămâne centrate exclusiv pe zonele externe Uniunii?

​​

  • România È™i Uniunea Europeană a apărării - Cum joacă BucureÈ™tiul cartea integrării europene în domeniul apărării? 

bottom of page