top of page
Afis apararea europeana 21.11.19 2N.jpg

Contextul strategic actual extrem de complex (Rusia, China, SUA, Brexit, Turcia, valul de populism și euroscepticism) au reactivat discuțiile despre capacitatea UE de a-și defini și promova interesele strategice în arena internațională. În acest sens, pentru prima dată în evoluția de peste șase decenii a proiectului european, apărarea a fost asumată ca o prioritate de Comisia Juncker, prin adoptarea și implementarea Pachetului de inițiative specifice cu cele 3 componente importante – PESCO, EDF și CARD. Proiecția pentru viitorul Cadru financiar multianual 2021 – 2027, cu alocații prevăzute de peste 35 miliarde euro pentru domenii conexe apărării, confirmă această tendință și ne putem aștepta ca apărarea să intre progresiv în zona politicilor comunitare, transformând Comisia într-un actor major în această zonă, alături de Consiliu și statele membre.

Totodată, în interiorul spațiului UE au fost lansate mai multe teme de dezbatere strategică și inițiative legate de securitatea și apărarea comună, în afara cadrului instituțional UE, cu potențial de divizare a solidității blocului comunitar, așa cum sunt mult discutata idee a viitoarei Armate Europene sau mult mai pragmatica Inițiativă de Intervenție Europeană, promovate de Franța.

I2DS2 organizează o dezbatere pe aceste subiecte esențiale pentru viitorul politicilor de securitate și apărare ale României în data de 12 decembrie, plecând de la următoarele teme:

  • Capacitatea UE de a face față unei competiții strategice la nivel global tot mai dură și șansele realizării unei autonomii strategice autentice. Ce argumente oferă noile inițiative din domeniul apărării (în principal PESCO și EDF) în această direcție și care sunt premisele de asigurare a continuității abordării Comisiei Juncker în viitor.

  • Relațiile transatlantice, parteneriatul UE–NATO și provocarea temei cu privire la „viitoarea armată europeană”, așa cum este gândită de principalii promotori (Paris, Berlin). Care este spațiul de comunalitate și diferența specifică între „viitoarea armată europeană” și „Uniunea apărării / European Defence Union” și care sunt provocările principale în calea realizării unui Parteneriat strategic autentic și eficient intre UE si NATO? Putem previziona momentul în care UE își va asuma responsabilități concrete în domeniul apărării teritoriale a statelor membre (în prezent în portofoliul exclusiv al NATO) sau obiectivele apărării europene vor rămâne centrate exclusiv pe zonele externe Uniunii?

  • România și Uniunea Europeană a apărării - Cum joacă Bucureștiul cartea integrării europene în domeniul apărării? 

bottom of page