top of page
EDF Tag Workshop.jpg
EDF pic.jpg
EDF Tag Workshop.jpg
EDF pic.jpg
Afis 2.jpg
Afis Atelier II.jpg
Afis Atelier EDF3.jpg
Poza Atelier de lucru UMC.jpg
DSC_0852.JPG
DSC_0845.JPG
IMG-20190518-WA0040.jpg

Fondul European de Apărare. ConcepÈ›ie, mecanisme, instrumente

I2DS2 - EDF

Descriere

Atelierul de lucru I2DS2-EDF tratează în mod critic È™i acÈ›ionabil reperele conceptuale, mecanismele de lucru È™i instrumentele dedicate Fondului European de Apărare (EDF), sub forma unui program de informare È™i dezbatere creativ, dinamic, flexibil È™i interactiv, pe deplin adaptat la cerinÈ›ele comunității naÈ›ionale de cercetare, dezvoltare È™i producÈ›ie de tehnică È™i tehnologii militare È™i cu utilizare duală. ..

​

Cu un buget de peste 13 miliarde de euro, EDF reprezintă cea mai recentă iniÈ›iativă a Comisiei Europene din domeniul apărării È™i securității comune, destinată creÈ™terii autonomiei strategice a UE în cadrul sistemului internaÈ›ional. EDF este constituit din două componente: fereastra de cercetare, respectiv de dezvoltare È™i achiziÈ›ii (fereastra capabilităţi).

​

Componenta de cercetare beneficiază de finanÈ›are începând cu 2017, urmând să fie alocate 90 de milioane de euro până la finele anului 2019. După 2020 vor fi alocate 500 de milioane de euro pe an pentru granturi de cercetare realizate exclusiv prin intermediul unor parteneriate între statele membre.

​

Componenta de dezvoltare È™i achiziÈ›ii va urmări stimularea cooperării dintre statele membre pentru dezvoltarea È™i achiziÈ›ia în comun de echipamente È™i tehnologii militare. Sunt eligibile numai proiectele de tip partenerial (eligibilitatea este condiÈ›ionată de existenÈ›a proiectelor care implică colaborarea a cel puÈ›in 3 participanÈ›i din cel puÅ£in 3 state membre), cu un buget de 500 milioane de euro pentru 2019 È™i 2020 È™i câte un miliard de euro anual, începând cu 2021.

​

În acest context, pregătirea agenÈ›ilor economici din sectorul de apărare È™i a instituÈ›iilor statului din domeniile responsabile È™i conexe, pentru înÈ›elegerea È™i aplicarea cerinÈ›elor definitorii în accesarea de fonduri europene în domeniile cercetării, dezvoltării È™i producÈ›iei de echipamente militare, reprezintă o oportunitate importantă È™i o necesitate strategică, la care I2DS2 s-a raliat È™i se implică pentru a-È™i aduce contribuÈ›ia la construcÈ›ia dimensiunii româneÈ™ti a DEF.

​

Adresabilitate

I2S2-EDF se adresează managerilor È™i specialiÈ™tilor din industria de apărare, specialiÈ™tilor din instituÈ›iile statului care operează în domeniile apărării, afacerilor europene, fondurilor europene, precum È™i entităților de cercetare È™tiinÈ›ifică È™i dezvoltare tehnologică cu aplicaÈ›ii în domeniul apărării.

​

Tematica

  • Ce reprezintă Fondul European de Apărare

  • Structura Fondului European de Apărare: fereastra cercetare È™i fereastra capabilități

  • Mecanismele de guvernare ale Fondului European de Apărare

  • Ce reprezintă AcÈ›iunea Pregătitoare în Domeniul Cercetării pentru Apărare (PADR)

  • Mecanismele de funcÈ›ionare ale PADR

  • Ce reprezintă Programul European de Dezvoltare Industrială în Domeniul Apărării (EDIDP)

  • Mecanismele de funcÈ›ionare ale EDIDP

  • Criteriile de eligibilitate pentru accesarea de fonduri

  • ConsultanÈ›a UE pentru faza de producÈ›ie a produselor dezvoltate prin EDF

  • DirecÈ›ii de urmat în accesarea de fonduri din cadrul EDF

  • EDF după 2021

 

Durata 

I2S2-EDF este un program cu durata de 6 ore, astfel încât să poată fi îmbinate armonios activitățile de prezentare cu cele de dezbatere È™i lucru în echipă.

Intervalul de lucru este 9.00 – 15.00.

 

Număr de participanți

În scopul asigurării gradului optim de interacÈ›iune dintre coordonatori È™i participanÈ›i È™i acoperirii eficiente a timpului alocat exerciÈ›iilor practice, numărul de locuri este limitat la 15.

Strategia I2S2 este ca vocea fiecărui participant să poată fi auzită.

 

Taxa de participare

Taxa de participare este de 400 RON (TVA inclus)

Taxa de participare include tratații pe timpul pauzelor și materialele programului.

Lectori

​

Niculae Iancu este specialist în domeniul securității naÈ›ionale. A activat în domeniul cooperării militare internaÈ›ionale È™i al planificării strategice, având o expertiză relevantă în ceea ce priveÈ™te NATO, operaÈ›iile militare multinaÈ›ionale, planificarea integrată ÅŸi politicile publice în sfera securității, apărării È™i intelligence. În prezent, este cadru didactic asociat în cadrul unor programe universitare de studii de securitate È™i contributor al Monitorului Apărării È™i Securității (MAS), publicaÈ›ie a Mediafax, pe teme de securitate naÈ›ională È™i internaÈ›ională, NATO È™i UE.

​

Gheorghe Tibil este absolvent al Colegiului European de Securitate ÅŸi Apărare, cu o vastă experienţă în structurile naÅ£ionale ÅŸi de reprezentare la NATO ÅŸi UE. Posedă o expertiză avansată în domeniile politicii de apărare, securităţii europene ÅŸi al planificării ÅŸi dezvoltării capabilităţilor în context NATO ÅŸi UE (AgenÅ£ia Europeană de Apărare). În prezent, este corespondent al Monitorului Apărării ÅŸi Securităţii (MAS) la Bruxelles ÅŸi contributor MAS pe teme de actualitate legate de evoluÅ£iile din cadrul UE ÅŸi NATO.

Poza conf 16 aprilie Nicu Iancu_edited.j
George Tibil.jpg
bottom of page